17 Oct 2020

TURSKI MEDIJI TVRDE: TURSKA ISPROBALA PROTIVRAKETNI SISTEM "S-400"

Turska je danas isprobala svoj protivraketni sistem "S-400" javili su turski mediji, a proba je izazvala negodovanje SAD.

Televizijska stanica "Haber" objavila je na svojoj internet stranici da je turska vojska izvršila probu protivraketnog sistema "S-400" u provinciji Sinop na Crnom moru.

Televizija izvještaj zasniva na amaterskom videosnimku navodno urađenom u Sinopu na kojem se vidi ispaljenje rakete. Drugi mediji prenijeli su slične izvještaje.

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je da, ukoliko su izvještaji tačni, "snažno osuđuje" probu.

"Iznijeli smo jasan stav, a to je da operativan sistem `S-400` nije u skladu sa posvećenosti Ankare kao američkog i NATO saveznika. Bili smo protiv kupovine sistema i duboko smo zabrinuti zbog izvještaja da ga je Turska aktivirala", naglasio je

portparol Pentagona.

On smatra da sistem ne treba da bude aktivan. Podsjetio je da je Turska već suspendovana iz programa proizvodnje borbenog aviona "F-35", te da "S-400" i dalje predstavlja prepreku napretku u drugim sektorima bilateralne saradnje.

Neimenovani američki zvaničnik izrazio je uvjerenje da je Turska ispalila tri projektila u sklopu probe i da su bili uspješni.

Tagged under

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…