09 Oct 2020

STOLTENBERG NAJAVIO ODLAZAK NATO I AMERIČKIH SNAGA IZ AFGANISTANA

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je u četvrtak odluku Saveza da povuče svoje snage iz Afganistana zajedno sa SAD-om, nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče svoje vojnike do Božića.

"Zajedno smo odlučili poći u Afganistan. Zajedno ćemo pristupiti prilagodbi snaga i zajedno ćemo otići iz zemlje", rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije.

NATO je otišao u Afganistan nakon terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine. Svoje borbene operacije NATO je završio 2014. godine i znatno smanjio prisustvo svojih snaga na ovom području, međutim, u njihovoj misiji "Odlučna podrška u Afganistanu" učestvuje 12.000 vojnika iz 38 zemalja, među kojima je 8.600 američkih vojnika. SAD u toj zemlji ima i druge raspoređene snage.

Stoltenberg je upozorio da Afganistan ne smije ponovo biti "rasadnik terorista", piše France24.

"Odluke će se donositi ovisno o stanju na terenu. Savezničke zemlje će ih donositi zajedno jer mislimo da je izuzetno važno da i dalje budemo posvećeni budućnosti Afganistana jer nam je u interesu očuvati njegovu dugoročnu sigurnost", dodao je.

Donald Trump je usred predizborne utrke izjavio u srijedu da do Božića želi povući sve američke vojnike iz Afganistana, prije nego je bilo predviđeno dogovorom SAD-a i talibana.

Međutim, nije rekao odnosi li se to na američke snage raspoređene u okviru NATO-ove misije.

Nakon intenzivnog zagovaranja SAD-a afganistanska vlada i talibani su prošlog mjeseca započeli mirovne pregovore u Dohi. Čini se da je Trumpov plan povlačenja snaga u suprotnosti s njegovim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Robertom O'Brienom, koji je navodno kazao da će SAD smanjiti broj trupa na 2.500 do početka 2021. godine.

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…