17 Oct 2020

ALEKSANDAR VUČIĆ: TEŠKO DA SE MOŽE VJEROVATI U LJUBAV SRBA I HRVATA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Novom Sadu da je najvažnije da Srbi i Hrvati razumiju da jedni bez drugih teško mogu opstati.

"Što se tiče naših odnosa, teško da bi mi neko vjerovao da govorim o velikoj ljubavi između Srba i Hrvata. Važno je, međutim, da shvatimo da jedni bez drugih teško da ćemo opstati", rekao je Vučić nakon svečanog otvaranja Spomen-doma bana Josipa Jelačića i njegove predaje na korištenje Hrvatskom nacionalnom vijeću HNV u Srbiji.

Vučić je istakao da Srbija i Hrvatska, uprkos činjenici da bi se danas teško mogli usaglasiti po nekom pitanju, imaju važan posao u budućnosti, a to je da samo dijalogom i čuvajući mir počnu graditi međusobno povjerenje.

On je rekao da će Srbija pokušati pronaći rješenje kad je u pitanju zahtjev hrvatske manjine da više učestvuje u vlasti Srbije.

"Mi ćemo izaći ususret i pokušati pronaći rešenje za zahtjev hrvatske manjine za većim učešćem u vlasti, iako smatram da se ne mogu po tom pitanju praviti paralele sa Hrvatskom", rekao je on.

Vučić je naveo da je Spomen-dom bana Jelačića jedna od prvih stvari koje su obećane i realizovane kada je u pitanju hrvatska manjina u Srbiji i poručio da su ljudi hrvatske nacionalnosti građani Srbije.

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da otvaranje Spomen-doma može postati simbol želje da se još snažnije krene u rješavanje svih otvorenih pitanja i izgradnju boljih odnosa Hrvatske i Srbije.

Radman je izrazio uvjerenje da iskrenim i otvorenim dijalogom dvije države mogu da rješe sva otvorena pitanja.

"Ovo je veliki događaj za hrvatsku zajednicu ovdje, ali veliki dan i za Srbiju. Današnja svečanost je važan trenutak u odnosima Hrvatske i Srbije, budući da jasno pokazuje da zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobiti svih", rekao je

Radman i izrazio uvjerenje da je Jelačić najvažnija osoba u historiji Hrvatske.

Kako je dodao, njegova kuća, gdje se rodio u Petrovaradinu, otkupljena je i obnovljena uz pomoć Vlade Srbije.

"Uvjeren sam da će to doprinijeti očuvanju savremene kulture Hrvatske i očuvanju njenog historijskog naslijeđa", rekao je Radman i dodao da manjine moraju biti spona i mostovi koji će ojačati odnose dvije države.

Osim Vučića i Radmana svečanosti otvaranja Spomen-doma bana Jelačića prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador

Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Ban i grof Jelačić, po kome se naziva i glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda. Jelačić je rođen na današnji dan 1801. godine u Petrovaradinu, a hrvatska nacionalna zajednica u Srbiji 16.

oktobar obilježava kao nacionalni praznik.

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…