13 Oct 2020

PRIJATELJSKA VEČERA U BEOGRADU ILI ZABAVA ZA MILIONE PRED IZBORE U BIH?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je večeras u Beogradu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednika SNSD-a i predsjednika HDZ-a BiH i zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda BiH Dragana Čovića, a fotografije s druženja objavljene su na zvaničnom instagram profilu predsjednika Srbije.

"Razgovor prijatelja", napisao je Vučić ispod fotografija s Čovićem i Dodikom na Instagram nalogu "BudućnostSrbijeAV".

https://www.instagram.com/p/CGQMlLoprBd/?utm_source=ig_web_copy_link

I Dragan Čović je na svom Twitter nalogu postavio fotografije navodeći da je riječ o nastavku “regionalnih razgovora o EU integracijama i ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana te daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, kao i razgovor o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma i zaštiti ustavnopravnog poretka BiH”.

Opis ispod fotografija Aleksandra Vučića otkrio je ipak da nije riječ o tek formalnom susreta političkih predstavnika iz BiH.

Tokom dana reagirao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović koji je kazao da bi se odazvao pozivu da ga je dobio. On je kritizirao “srpsko-hrvatsko udruživanje”.

“Dodik i Čović su kod Vučića, nije pozvao trojicu. Nisu to dobre poruke Bošnjacima i bh. patriotama. Ništa od toga nije slučajno”, kazao je Izetbegović.

Iz HDZ BiH su se oglasili i zvaničnim saopćenjem navodeći da je riječ o radnom sastanku.

“Susret je održan kao nastavak regionalnih razgovora, a obuhvatio je europske integracije i perspektivu članstva dvaju zemalja u Europskoj uniji. Dužnosnici su razgovarali o Paketu proširenja Europske komisije te Ekonomsko-investicijskom planu EU-a za Zapadni Balkan.

Također, razgovarali su o bilateralnim odnosima te skorom obilježavanju 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Razgovarano je o stanju i saniranju posljedica COVID-19. Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, dužnosnici su istaknuli važnost procesa pristupanja Europskoj uniji za održavanje snažne europske perspektive regije, kao i za daljnju transformaciju ka izgradnji razvijenih i stabilnih zemalja. Suradnja s europskim partnerima na tom putu, kazano je, pospješit će željeni napredak”, navode iz HDZ BiH.

Povodom 25. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, dužnosnici su istaknuli kako je stabilnost Bosne i Hercegovine od velikog značaja za cijelu regiju. Ta stabilnost, naznačeno je, mora uvažavati sve konstitutivne narode Bosne i Hercegovine, njihova prava, opredjeljenja i legitimne političke predstavnike, koji, putem zaštite ustavnopravnog poretka i europskih vrijednosti uvažavanja, trebaju osigurati otklon od stagnacije i osigurati zajednički pomak ka stabilizaciji prilika te ostvarenju EU članstva i dugoročne sigurnosti i prosperiteta.

 

Last modified on Tuesday, 13 October 2020 04:23

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…