26 Sep 2020

ERDOGAN - VUČIĆ: Srbija ne želi bilo kakav sukob sa Turskom

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreo se danas u Istanbulu sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Vučić je poručio da su razgovarali i o tome "kako da čuvaju mir i stabilnost" u regiji.
Kako je naveo na svom Instagram profilu, Erdogan je pokazao veliko poštovanje prema Srbiji.

"Ako pogledate gdje smo sve bili u posljednjih mjesec dana, vidi se jedna živa aktivnost, velika borba u teškim uslovima da sačuvamo našu ekonomiju", objavio je Vučić na spomenutoj društvenoj mreži.

Tema razgovora bili su i odnosi u regiji sa naglaskom na odnose između Srbije i Kosova.

"Razgovarali smo i o regionalnim odnosima, kako možemo da čuvamo mir i stabilnost, kao i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama", naveo je.
View this post on Instagram

"Sa predsednikom Republike Turske @rterdogan kojeg smatram prijateljem Srbije, imao sam odličan razgovor o svim važnim temama. Ako pogledate gde smo sve bili u poslednjih mesec dana, vidi se jedna živa aktivnost, velika borba u teškim uslovima da sačuvamo našu ekonomiju. Razgovarali smo o našoj političkoj saradnji, našim infrastrukturnim projektima koje radimo, razgovarali smo o industrijskoj zoni koja će biti jedna od dve ili tri najbolje u svetu i koju bi trebalo da naprave na teritoriji Vojvodine. To bi bio podsticaj za rast naše ekonomije. Razgovarali smo i o regionalnim odnosima, kako možemo da čuvamo mir i stabilnost, kao i o našoj saradnji u međunarodnim organizacijama i institucijama. Tražio sam razumevanje za srpsku poziciju. Pokazao je veliko poštovanje za našu zemlju." Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Republike Turske @rterdogan.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Vučić je komentarisao raniju izjavu da Turska ne bi željela da Srbija nekim drugim zemljama bude štit u borbi protiv Turske, prenosi RTS. Poručio je da ne želi nikakve sukobe sa Turskom.

"Mi želimo da imamo dobre odnose i to je sve. Sa druge strane imamo naše grčke prijatelje, ali to se podrazumijeva. Srbija ima svoj put mira, ekonomskog napretka i to su naši interesi. Poštujemo ljude koji pokazuju respekt prema našoj zemlji i uvijek ćemo tako da se ponašamo. Mi da budemo čuvari svih drugih... Skupu smo cijenu platili i u 14. vijeku i mnogo vijekova kasnije", dodao je.

Prema njegovim riječima, dramatično se mijenjaju karte na regionalnoj sceni i svijetu te da je Srbija dobila na značaju poslije sastanka u Washingtonu. Također tvrdi da se promijenio odnos drugih zemalja prema njoj.

Izjavio je da je sa Erdoganom razgovarao i o otvaranju srbijansko-turske industrijske zone u Srbiji, a u kojoj bi poslovale zajedničke kompanije.

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…