01 Oct 2020

Film ‘Sloboda’ otvara 9. Tuzla Film Festival

Tuzla Film Festival i Mostar Film Festival ove godine su uspostavili suradnju te zajednički nastupaju u pogledu prikazivanja filmova, kao i razmjene gostiju

Dokumentarni film ‘Sloboda’ rađen u produkciji RSD Sloboda, Magic Factory i Eventus otvorit će 9. Tuzla Film Festival (TFF). Taj festival ove godine će, zbog epidemiološke situacije vezane za virus Covid 19 i sigurnosti građana, biti održan u online formatu i to u periodu od 16. do 20. oktobra.

Film ‘Sloboda’ je priča o stotinu godina postojanja Radničkog sportskog društva Sloboda iz Tuzle i njihovim klubovima. U toku postojanja RSD Sloboda je dala sportistu stoljeća BiH, Mirzu Delibašića, i sportistu stoljeća Grada Tuzla, Zlatana Saračevića. U filmu više od 70 govornika, sportista i sportskih radnika priča o rezultatima, preprekama i uspjesima tog društva.

Film će se moći pogledati putem online platforme Shift72 koju su dosad koristili festivali poput Kana, Berlina, Roterdama kao i SFF-a, a sve informacije o načinu gledanja filmova moći će se dobiti putem www.tff.ba. Putem te platforme, osim filmova, gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim sadržajima kao što su predavanja i razgovori sa filmskim radnicima.

Osim MasterClassova koje će držati stručnjaci iz filmske industrije, za ograničeni broj učesnika, bit će organizovane i ‘Zoom konferencije’ koje će biti dostupne većem broju zainteresiranih profesionalaca koji žele saznati novine vezane za film, produkciju, distribuciju.

Tuzla Film Festival i Mostar Film Festival ove godine su uspostavili suradnju te zajednički nastupaju u pogledu prikazivanja filmova, kao i razmjene gostiju.

Gosti Tuzla Film Festivala ove godine će imati priliku, nakon boravka u Tuzli, posjetiti Mostar, kao i obrnuto, te ostvarivati nove kontakte u filmskoj industriji na dvije lokacije, najavili su organizatori.

Svečano otvaranje festivala bit će održano u Narodnom pozorištu Tuzla 16. oktobra u 20.00 sati. Otvaranje će se moći pratiti online, kao i putem gradskog javnog servisa RTV7.

Filmovi za javnost na online platformi bit će otvoreni 17. oktobra od 10.00 sati i moći će se pogledati do kraja festivala – saopćio je TFF.

Tagged under

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…