16 Oct 2020

POSTIZBORNI UTOPIJSKI: POBIJEDILA JE KOALICIJA ZA BOLJE BRČKO!

Jednog 16. novembra, na izborima u  Distriktu Bosne i Hercegovine pobijedila je Koalicija za Bolje Brčko. Iste večeri formirali su Vladu, posložili sve na svoje mjesto i krenuli u odlučne promjene.

Bio je ponedjeljak, jednog 16. novembra kada su svjetske novinske agencije objavile vijest: Koalicija za Bolje Brčko (KBB) pobijedila je na lokalnim izborima u Distriktu Bosne i Hercegovine.

Iste večeri, lider ove koalicije najavio je formiranje vlade i odlučan je da se odmah krene u promjene za Bolje Brčko. Četrdeset osam sati poslije nova Vlada je donijela set novih zakona i desetine izmjena zakona. Samo zato što su to najavili u predizbornoj kampanji.

NOVI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA

Prvi na listi je novi Zakon o javnim nabavkama koji odmah stupa na snagu. Prva odredba je da za sve javne nabavke odgovara Agencija za javne nabavke. Sve je radikalno transparentno, kako je i red - građani koji pune budžet imaju pravo da znaju kako se troši svaka konvertabilna marka javnih sredstava.

Zahvaljujući modernim informatičkim tehnologijama sve javne nabavke će biti predstavljene javnosti, svaki zainteresirani građanin moći će vidjeti kako javne institucije troše svoja sredstva, moći će vidjeti koje kompanije posluju sa javnim službama, kao i uslove po kojima se nabavljaju robe i usluge.

Pooštrene su kazne za kršenje javnih nabavki, mjere se  stotinama hiljada konvertibilnih maraka. Teži prekršaji se zatvorski kažnjavaju a šteta se namiruje od imovine okrivljenih, a ne od institucija Distrikta BiH. Zašto da poreski obveznici plaćaju greške onih koji su dužni da štite društvenu imovinu i provode zakone.

PARLAMENTARCI K'O LUTKE

Poništene su sve beneficije zaposlenih u javnom sektoru sada i oni moraju sve plaćati kao i obični građani.

Većinu službenih limuzina zamijenili su vozilima hitne pomoći, vatrogasnim vozilima i opremom za spašavanje koja se nije nabavljala već 20 godina. Pravo na službena vozila imaju samo najviše rangirani predstavnici Distrikta BiH, sa precizno definisanim uslovima korištenja.

Poslanici u Skupštini Distrikta BiH ne mogu biti profesionalno angažirani niti imaju pravo na tzv. paušal. Političke partije iz vlastitih sredstava finansiraju poslanike u Skupštini distrikta BiH. Parlamentarcima je ukinuto i pravo da budu na više pozicija...

Najviše reakcija je izazvala odluka da se političkim partijama ukine finansiranje iz budžeta. Najglasnija su bile stranke iz opozicije. Oni su ovu odluku predstavile kao direktni atak na sve političke protivnike nove vlasti i negiranje Daytonskog sporazuma.

- Građani nisu dužni da plaćaju porez političkim strakama koje ne podržavaju, izjavio je novi gradonačelnik i dodao kako se političke partije finansiraju od podrške svojih simpatizera:

One partije koje nemaju podršku u društvu ne treba da učestvuju u političkom životu našeg grada.  

Gradonačelnik je najavio i da će u narednih 24 sata predstaviti javnosti finansijske izvještaje svih parlamentanih političkih partija. Prema novom zakonu o finansiranju političkih partija predviđene su visoke kazne za političke partije koje ne dostave svoje izvještaje u predviđenom roku. Najteža kazna za prekršioce je zabrana političkog djelovanja u četvorogodišnjem mandatu i isključivanje te partije iz rada zakonodavnih institucija.

METLA U JAVNIM PREDUZEĆIMA

Nova vlast je smijenila sve direktore javnih preduzeća u Distriktu BiH. Otvoreni su javni konkursi za rukovodeće funkcije u javnim preduzećima i javnim službama.

Predstavljeni su jasni uslovi za izbor. Kandidate bira komisija sastavljena od predstavnika zakonodavne vlasti iz pozicije i opozicije. Kandidati su dužni javno predstaviti svoje planove. Plate odabranih direktora, kao i svih uposlenih u javnim službama moraju biti javno objavljene. Svako ko bude želio moći će, od sada, pogledati liste svih uposlenih u javnim službama bez izuzetaka što je prije bio slučaj sa Domom Zdravlja ili Bolnicom.

Opozicija je tražila da se ukine ova odluka pozivajući se na zaštitu podataka. Vrlo brzo je došao odgovor od nadležnih institucija koje su dokazale kako informacije koje se objavljuju ne podliježu međunarodnim principima zaštite podataka.

Konačno će javnost u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine moći da vidi kako su i u kojoj mjeri zapošljavani članovi porodica političara i uposlenih u javnim službama - revolveraški hladno odluku je objasnio gradonačelnik.

Novi zakon o zapošljavanju u javnim službama i institucijama unificiran je za sve javne službenike u Distriktu BiH. Ukinuto je diskreciono pravo direktora javnih institucija prilikom donošenja odluke za prijem u radni odnos, kao i niz drugih mjera koje imaju za cilj da spriječe korupciju i nepotizam prilikom zapošljavanja javnih službenika.

Pooštren je zakon o sukobu interesa. Precizno su definisani uslovi šta je sukob interesa i svako kršenje zakona sankcioniše se trajnom zabranom obavljanja djelatnosti koje se finansiraju iz budžeta. Novi zakon predviđa i sukob interesa privatnih firmi koje finansiraju rad političkih partija. Tako je precizno definisano u kojim slučajevima te kompanije mogu ili ne mogu učestvovati u javnim nabavkama.

Premijer nove vlade je imao sastanak i sa predstavnicima pravosuđa. Predstavio im je novi zakon po kojem je tužilaštvo dužno javno predstaviti svoje aktivnosti, kako bi se u svakom momentu znalo šta se dešava sa slučajevima koji su im predati. Pooštrene su sankcije za tužioce koji ne obavljaju svoj posao, a za njihov rad su odgovorni njhovi pretpostavljeni.

- Želimo spriječiti tužioce u namjeri da skrivaju slučajeve godinama i da svoj nerad prikrivaju tzv. nedovoljnim dokazima, kazao je gradonačelnik kojeg smo zatekli u obilasku gradilišta:

Nerad i korupcija neće se tolerisati!


Na pitanje novinara šta je sa izmjenama zakona o slobodnom pristupu informacijama gradonačelnik je rekao kako nema potrebe za takvim zakonom:

Sve, ama baš sve informacije koje se tiču javnih institucija moraju biti javno predstavljene i dostupne građanima u svakom trenu. Niko nema pravo da uskraćuje informacije od javnog značaja! - rekao je gradonačelnik dok je sjedao za volan Škode Octavie za koju mu nije potreban vozač jer kaže da može i sam da vozi.

NEMA NOVIH ZADUŽENJA

Nova vlast je donijela i niz odluka po kojima su obrazovanje i zdravstvena zaštita zaista besplatni.

Posebnu pažnju je privukao moratorij na kreditno zaduživanje u narednih četiri godine. Predstavnici međunarodne zajednice smatraju kako to nije realno ali su dobili odgovor da ova vlast namjerava trošiti onoliko sredstava koliko realno ima:

Ako nema para u budžetu to znači da ih nismo zaradili, poručili su iz Vlade.
 
Nova vlast je pokazala koji je recept za promjene. Samo ne treba da se ponašaju kao što su se ponašali svi prije njih. Odnosno, trebaju da rade ono što nisu radili njihovi prethodnici. Da ispune vlastita predizborna obećanja.

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…