16 Oct 2020

WHO: REMDESIVIR NEMA ZNAČAJNIJI UTICAJ DA PACIJENT PREŽIVI BOLEST

Lijek Remdesivir kompanije Gilead nema značajnijeg uticaja na šanse pacijenata oboljelih od kovida 19 da prežive, rezultati su kliničkih ispitivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

VEZANI ČLANAK: BIH KUPUJE LIJEK REMDESIVIR ZA BORBU PROTIV KORONE, JEDNA DOZA 354 EURA

Lijek koji je među prvima upotrijebljen protiv kovida 19 bio je jedan od medikamenata upotrijebljenih za liječenje američkog predsjednika Donalda Trumpa.
 
Britanski dnevnik Financial Times piše o rezultatima ispitivanja WHO pod nazivom "Solidarnost" tokom kojih je vršena procjena četiri eventualna lijeka, uključujući Remdesivir, Hidroksihlorokin, kombinaciju lijekova protiv HIV Lopinavir i Ritonavir te Interferon na 11.266 bolničkih pacijenata.
 
Probe "hidroksihlorokina" i "lopinavira" i "ritonavira" obustavljene su u junu pošto je dokazano da su neefikasni, ali su ostale probe nastavljene u više od 500 bolnica i 30 zemalja.
 
Prema pisanju lista, koji navodi da posjeduje kopiju istraživanja, rezultati su pokazali da nijedan od lijekova nije "značajno utjecao na mortalitet" ili smanjio potrebu za priključenje pacijenta na respirator.
 
WHO nije komentarisao pisanje FT-a navodeći da rezultati ispitivanja još nisu objavljeni u javnosti.
Last modified on Friday, 16 October 2020 05:22

 

Top
Mi koristimo kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva na ovoj web lokaciji. Korištenjem ove web lokacije Vi dajete saglasnost da kolačići budu korišteni. More details…